Najväčšie hity Petra Hapku vychádzajú na vinyle

05.05.2022 Bratislava

Bratislava 4. mája (TASR) - Najväčšie hity Petra Hapku vychádzajú na vinyle pod názvom Nejlepší z nejlepšího. Je to kolekcia 12 piesní, ktoré vychádzajú výlučne na LP a dokladujú jeho vývoj od roku 1964, keď Karel Gott naspieval Hapkovu Malou píseň na slová Petra Radu. Zásadná bola spolupráca s textárom Michalom Horáčkom, z ktorej vzišli hity pre osobnosti, ako sú Hana Hegerová a Richard Müller. Súčasťou zostavy mimoriadnych skladieb sú tiež duety s Lucie Bílou a Janou Kirschner. TASR o tom informovala PR manažérka Adriana Čahojová.

Tucet piesní na LP tvoria Malá píseň, Kázání v kapli Betlémské, Žít, jen žít, Pohrdání (Zpověď herečky), Píseň pro Joriku, Kdybych byl malířem, Klaudie, Levandulová, Štěstí je krásná věc, Dívám se, dívám, Kocour se schoulil na tvůj klín a Bude mi lehká zem.

Hapkov talent, elegantný zjav a muzikantský spev niekoľko desaťročí spoluvytvárali podobu českého popu najvyššej kvality. Novú kompiláciu pre vinylovú podobu zostavil hudobný publicista a rozhlasový dramaturg Miloš Skalka. Nechýba jej remasterovaný zvuk, sprievodný text a dokumentárne fotografie. Nápadité a najčastejšie baladické songy predstavovali dôležitý kus repertoáru mnohých výrazných hlasov českej populárnej hudby.

Skladateľ, klavirista a spevák Petr Hapka (narodený 13. mája 1944) sa skladateľskej tvorbe venoval od roku 1963. Jednou z jeho prvých bola Malá píseň, ktorú nahral Gott. Známa je jeho dlhodobá spolupráca Hegerovou, pre ktorú napísal skladby na autorskú LP platňu Potměšilý host (1987, hity Levandulová, Vana plná fialek). V roku 1988 pripravil autorsky album V penzionu svět na texty Michala Horáčka (hity Štěstí je krásná věc, S cizí ženou v cizím pokoji). Bol vyhľadávaným autorom filmovej hudby, zložil hudbu do viac ako 50 českých, slovenských a nemeckých filmov, tým prvým bol Akce Bororo v roku 1971. Akadémia populárnej hudby ho 14. mája 2014 za jeho päťdesiatročnú umeleckú dráhu uviedla do Siene slávy českej populárnej hudby. Zomrel 25. novembra 2014 vo veku 70 rokov.
 

Vyberte región

mark